Bikke bikke bik, hap hap hap! Eerst de soep en dan de pap!

Wie in KSA Puurs heeft gezeten, voelt meteen zijn maag grommen bij het horen van de eerste woorden van dit bekende eetliedje. Wat de song echter niet doet vermoeden, is dat een berg eten maken voor pakweg honderd vraatzuchtige KSA’ers geen sinecure is. Beelden van deze vreettaferelen zijn naar verluid al eens per ongeluk in een documentaire over savannedieren op National Geographic verzeild geraakt, al werd deze fout nadien rechtgezet. Het hoeft geen verder betoog: om dit titanenwerk te verrichten, heb je titanen nodig. Ik stel ze graag één voor één aan u voor.

De eerste in de rij is Michael, een echt manusje-van-alles dat het klappen van de pollepel kent. Gevraagd wat het vreemdste is wat hij ooit heeft gegeten, antwoordde hij ‘pudding zonder koekske waarin dan toch een koekske blijkt te zitten. Creepy. Onbegrijpelijk, onmenselijk’. Voorts is hij de papa van enkele huidige KSA’ers en (oud-)leerkracht van nog een heleboel andere. Voor hem staat KSA voor “amusement, gezelligheid, vriendschap, spanning, ontspanning ten top”.

Tweede is Kristel. Kristel is mama van drie KSA’ers, partner van Kookouder Bert en tante van leider Pol en ex-leider Gust. Ze verklapt dat KSA de max is want daar mogen haar bengels soms dingen doen waar ze thuis enkel van kunnen dromen. En ook wel omdat ze zich daar heel erg amuseren. Kristel pleit schuldig aan het eten van sandwiches met zoute chips, en zelfs kevers slaat ze niet af. Al moet gezegd dat deze nutriscore ‘A’ zouden hebben, moest je ze in de supermarkt kunnen kopen tenminste.

Bert is wellicht de snelste onder de kookouders. Op een onbewaakt moment glipt hij er wel eens tussenuit om een halve of hele marathon te gaan lopen. Bert is de partner van Kristel en bijgevolg ook papa van drie KSA’ers. Als hij op reis gaat, bestelt hij meestal iets waar hij nog nooit van heeft gehoord, maar soep met brokken van uier zou hij toch niet aanraden. Tot slot koos hij voor zichzelf een eekhoorn als dier, omdat het een actief en vrolijk beestje is dat graag een grote voedselvoorraad heeft.

Bert is ook de naam van de volgende kookouder. Bert is oud-leider van KSA Puurs en woont samen onder één dak met een Leeuwke en een Sloeber. Zijn partner, Annelies, en dochter, Jette, zullen ook van de partij zijn in Neerpelt. Hij kookt het liefst Thaïse gerechten, maar macaroni met kaas vindt hij maar niks. KSA Puurs is volgens hem de max omdat ze volgens hem alles kunnen, als het tenminste écht moet.

De volgende titaan is niemand minder dan de partner van de tweede Bert in de rij, ze heet Annelies. Ze ging vorig jaar al voor de eerste keer mee en wil ook nu weer graag haar beste beentje voor zetten. Als ze een dier kon zijn, koos ze voor een duif want dan zou ze eindelijk de weg kunnen vinden. Gelukkig behoort oriëntatie niet tot het takenpakket van de kookploeg. Annelies is mama van twee KSA’ers en kookt – geheel naar eigen zeggen – het liefst water in de waterkoker. Stinkkazen vindt ze maar niks, maar spaghetti met ketchup lust ze dan weer wel. Verder is het een topmadam dus haar kunnen we zeker gebruiken daar in Gemmenich. Ze vindt KSA Puurs trouwens de max omdat ze het beste in ieder lid naar boven willen halen.

De voorlaatste maar zeker niet de minste, is een fonkelnieuw exemplaar, Katrien. Ze is de mama van één KSA’er en één KSA’er in wording. Je mag het aan niemand verklappen, maar ze heeft eigenlijk een CHIRO-verleden, sssst. Daardoor weet ze natuurlijk wel dat jeugdbeweging top is en wil ze maar al te graag mee gaan koken met KSA Puurs. Als ze kon reïncarneren als dier, dan koos ze een hommel, omdat dit een ijverig en sociaal dier is. Het liefst kookt ze pannenkoeken, maar dan zonder tonijnsalade, want dat lust ze niet.

We ronden af met nog een oud-leider van KSA Puurs en tevens partner van Katrien, Bram. Ook voor hem is dit kamp als kookouder een primeur. Wel opgelet als je hem loslaat in de keuken, want hij durft wel eens een boterham met kaas in chocomelk te doppen. Verder eet hij zowat bij alles mayonaise, maar vindt hij dat geen verplichting voor zijn tafelgenoten. KSA Puurs vindt hij de max omdat hij er zelf heel erg veel geleerd heeft en er veel vrienden voor het leven aan heeft overgehouden.

Voilà, deze keur van kookies zal het komende kamp zijn uiterste best doen om alle buiken gevuld te houden. Verder staan ze ook in voor de EHBO en het toedienen van medicatie indien nodig. Ook voor allerhande ‘probleempjes’ of gewoon voor een babbeltje, zijn ze er.